Hooikoorts

Hooikoorts

HOOIKOORTS

 

We zitten weer midden in het hooikoorts seizoen.

Aan de vragen en de recepten aanvragen zien we dat veel mensen hier last van hebben.

De klachten van hooikoorts kunnen wisselen van patiënt tot patiënt, maar in principe kun je last van hooikoorts hebben bij (een combinatie) van de volgende symptomen:

  • jeukende, geïrriteerde ogen
  • tranende ogen
  • een loopneus
  • meerdere keren achter elkaar niezen
  • klachten van een verkoudheid/verstopte neus  die langer dan 2 weken aanhouden

Op het internet zijn diverse sites te vinden waar je kunt zien welke pollen op dat moment de oorzaak zijn van hooikoortsklachten, tevens zie je ook de hooikoorts verwachtingen voor die dag. (bijvoorbeeld hooikoortsradar.nl; pollennieuws.nl of pollenradar.nl)

Lichte klachten kun je gewoon accepteren, bij meer klachten zijn er behandelingen mogelijk. Dit kan variëren van oogdruppels of neusspray tot tabletten voor de hooikoorts. Die tabletten zijn ook bij de drogist vrij  verkrijgbaar als je eens zou willen proberen of het helpt (antihistaminica).

Je hoeft bij ernstigere klachten niet direct een afspraak te maken, je kunt ook eens gewoon bellen met de assistente om te overleggen of de klachten bij hooikoorts passen en wat je zou kunnen doen. Tevens is het mogelijk een e-mail consult te doen met één van de huisartsen, hiervoor moet je wel beschikken over toegang tot het patiënten portaal (eventueel ook te regelen via de assistente). Geef dan in elk geval duidelijk aan welke klachten je hebt, wanneer en wat je zelf geprobeerd hebt.

Bij twijfel over de diagnose of bij onduidelijkheid over de seizoenen als er meerdere soorten hooikoorts lijken te spelen kunnen we in de praktijk ook een allergietest uitvoeren. Wij gebruiken de zogenaamde huidpriktest. Hierbij worden kleine druppels met de meest voorkomende allergieën op de huid aangebracht. Daarna wordt met een kleine prikker een krasje in de huid gemaakt en vervolgens na ongeveer 20-30 minuten wordt de test afgelezen. Als je allergisch bent voor het bestanddeel in de druppel krijg je een plaatselijke reactie, een rode bobbel. Dan is het duidelijk waarvoor je allergisch bent en in welke maanden je klachten kunt verwachten.

Als je heel veel last hebt en onvoldoende reageert op de medicatie dan bestaat er ook een mogelijkheid om te desensibiliseren. Dat wil zeggen dat er in een opklimmende dosis met een tussenpauze van enkele weken  pollen onderhuids worden ingespoten om de reactie op die pollen te verminderen. Het lichaam “went” op die manier aan de pollen.

elk seizoen voorkomen of wil kijken of het een goede of slechte dag is voor hooikoortspatiënten dan kunt u kijken bij:

www.pollennieuws.nl,

www.hooikoortsradar.nl,

www.thuisarts.nl  zoekopdracht hooikoorts.

 

En voor vragen kunt u zoals altijd terecht bij onze assistentesTranslate »
Call Now Button