19 mei Wratten
WRATTEN
Wratten komen veel voor in de huisartsenpraktijk, ze staan in de top 20 van meest gestelde diagnoses.
De laatste tijd zijn de inzichten over de behandeling van wratten gewijzigd, het blijkt dat je veel meer zelf kunt doen aan je wratten dan er eerder werd gedacht. De huisartsen en assistentes van onze praktijk hebben hierover een nascholing gevolgd. De belangrijkste adviezen wil ik voor u op een rijtje zetten. Let wel: het gaat om gewone wratten, niet om platte wratten, steelwratjes of genitale wratten.
Wratten worden veroorzaakt door een virusinfectie van de huid (HPV virus), in het verleden werden wratten altijd bevroren met stikstof. Dat kan nog steeds maar we weten dat het bij voetwratten vaak niet helpt en dat je bij de andere plekken veel geduld moet hebben en vaak moet terugkomen, bovendien is de behandeling pijnlijk.
Er zijn een aantal zelfzorg adviezen die redelijk effectief zijn, minder pijnlijk en minder belastend.
De meest gangbare theorie is dat een wrat wordt opgeruimd door de eigen afweer (het is tenslotte een virus) wordt opgeruimd en dat die afweer wordt gestimuleerd door de wrat te irriteren. En dit irriteren gebeurt niet allen met stikstof, maar ook met zalf, mierenzuur en schuren.
Op dit moment adviseren we de volgende behandelingen:
Optie 1: Dagelijks insmeren met salicylzuurzalf 40%, afdekken met een pleister.
Dit gedurende maximaal 12 weken, de huid rondom de wrat kan wit verkleuren en verweken. Ook de wrat hoort week te worden en weke delen dienen verwijderd te worden. De zalf kan een blekend effect hebben op kleding en beddengoed.
of
Optie 2: Vriezen met stikstof, elke 2 weken herhalen tot de wrat weg is. Er kan blaarvorming optreden. Bij de handwratten meer effectief dan bij de voetwratten. Voor het vriezen moet u een afspraak maken bij de assistente
Bij zeer hardnekkige wratten kunnen deze behandelingen gecombineerd worden.
of
Optie 3: Mierenzuur aanbrengen, 3 keer per week op de wrat, de omgevende gezonde huid afdekken met wat vaseline, na behandeling de wrat bedekken met een pleister of duct-tape. Tussendoor de wrat dagelijks schuren met puimsteen, eeltvijl of schuurpapier. Mierenzuur is verkrijgbaar bij de drogist (o.a. onder de naam Endwarts)
Mochten de wratten desondanks niet verdwijnen dan hebben we nog een aantal mogelijkheden in de praktijk, maar daarvoor dient u eerst een afspraak te maken. Het kan dan gaan om curetteren (wegsnijden), cautheriseren (wegbranden) of het aanbrengen van een creme met 5-fluorouracil.