HOOIKOORTS
We zitten weer midden in het hooikoorts seizoen.
Aan de vragen en de recepten aanvragen zien we dat veel mensen hier last van hebben.
De klachten van hooikoorts kunnen wisselen van patiënt tot patiënt, maar in principe kun je last van hooikoorts hebben bij (een combinatie) van de volgende symptomen:
Op het internet zijn diverse sites te vinden waar je kunt zien welke pollen op dat moment de oorzaak zijn van hooikoortsklachten, tevens zie je ook de hooikoorts verwachtingen voor die dag. (bijvoorbeeld hooikoortsradar.nl; pollennieuws.nl of pollenradar.nl)
Lichte klachten kun je gewoon accepteren, bij meer klachten zijn er behandelingen mogelijk. Dit kan variëren van oogdruppels of neusspray tot tabletten voor de hooikoorts. Die tabletten zijn ook bij de drogist vrij verkrijgbaar als je eens zou willen proberen of het helpt (antihistaminica).
Je hoeft bij ernstigere klachten niet direct een afspraak te maken, je kunt ook eens gewoon bellen met de assistente om te overleggen of de klachten bij hooikoorts passen en wat je zou kunnen doen. Tevens is het mogelijk een e-mail consult te doen met één van de huisartsen, hiervoor moet je wel beschikken over toegang tot het patiënten portaal (eventueel ook te regelen via de assistente). Geef dan in elk geval duidelijk aan welke klachten je hebt, wanneer en wat je zelf geprobeerd hebt.
Bij twijfel over de diagnose of bij onduidelijkheid over de seizoenen als er meerdere soorten hooikoorts lijken te spelen kunnen we in de praktijk ook een allergietest uitvoeren. Wij gebruiken de zogenaamde huidpriktest. Hierbij worden kleine druppels met de meest voorkomende allergieën op de huid aangebracht. Daarna wordt met een kleine prikker een krasje in de huid gemaakt en vervolgens na ongeveer 20-30 minuten wordt de test afgelezen. Als je allergisch bent voor het bestanddeel in de druppel krijg je een plaatselijke reactie, een rode bobbel. Dan is het duidelijk waarvoor je allergisch bent en in welke maanden je klachten kunt verwachten.
Als je heel veel last hebt en onvoldoende reageert op de medicatie dan bestaat er ook een mogelijkheid om te desensibiliseren. Dat wil zeggen dat er in een opklimmende dosis met een tussenpauze van enkele weken pollen onderhuids worden ingespoten om de reactie op die pollen te verminderen. Het lichaam “went” op die manier aan de pollen.
elk seizoen voorkomen of wil kijken of het een goede of slechte dag is voor hooikoortspatiënten dan kunt u kijken bij:
www.thuisarts.nl zoekopdracht hooikoorts.
En voor vragen kunt u zoals altijd terecht bij onze assistentes
Door onze WebApp heeft u altijd inzicht in uw eigen medische gegevens: bekijk bloeduitslagen en specialistenbrieven, lees wat uw huisarts u heeft geadviseerd. Daarnaast kunt u herhaalmedicatie bestellen, een afspraak plannen of om een e-mailconsult vragen.
Wij zijn open voor nieuwe inschrijvingen. Vul met formulier volledig in. U ontvangt binnen 72 uur een bevestiging van onze praktijk per mail.
Heeft u nog verdere vragen? Dan kunt u een telefonische terugbelafspraak maken.
Neem hiervoor contact op met onze doktersassistente.
Via Mijn Medisch Dossier is het mogelijk om inzage in uw medisch dossier te verkrijgen. Het is mogelijk om inzicht te verkrijgen in onderstaande punten:
Bij minder dringende klachten kunt ons een e-Consult sturen. Onze praktijk beantwoord uw vraag dan meestal binnen 48h. Omdat u niet belt scheelt dit ons inkomende telefoontjes en helpt dit ons om drukte te spreiden.
Neem contact op met de doktersassistente of klik op de knop
U kunt via deze website uw eigen chronisch actieve medicatie herhalen. Als u langere tijd één of meerdere medicijnen gebruikt, heeft de apotheek speciaal voor u een gratis service: zij zorgen ervoor dat uw medicijnen op een vooraf afgesproken tijdstip klaar staan.
Uw huisarts zet alle informatie over uw gezondheid in de computer. Dat heet een medisch dossier. De huisarts zet er bijvoorbeeld in welke ziektes u heeft, welke onderzoeken en behandelingen u heeft gehad en welke medicijnen u gebruikt. Zo staan uw medische gegevens allemaal bij elkaar.
Je (huis)arts en je apotheken kunnen hun computer aansluiten op het Landelijk Schakelpunt (LSP). Via het LSP kunnen ze jouw belangrijkste medische gegevens delen. Een andere zorgverlener kan die medische gegevens bekijken. In onderstaande video wordt kort uitgelegd hoe het LSP werkt als je op de huisartsenpost komt.