Fortunapark 1

6162 EH Geleen

Bij niet urgente vragen

Stuurt u ons een e-consult

Wratten

WRATTEN

 

Wratten komen veel voor in de huisartsenpraktijk, ze staan in de top 20 van meest gestelde diagnoses.

De laatste tijd zijn de inzichten over de behandeling van wratten gewijzigd, het blijkt dat je veel meer zelf kunt doen aan je wratten dan er eerder werd gedacht. De huisartsen en assistentes van onze praktijk hebben hierover een nascholing gevolgd. De belangrijkste adviezen wil ik voor u op een rijtje zetten. Let wel: het gaat om gewone wratten, niet om platte wratten, steelwratjes of genitale wratten.

Wratten worden veroorzaakt door een virusinfectie van de huid (HPV virus), in het verleden werden wratten altijd bevroren met stikstof. Dat kan nog steeds maar we weten dat het bij voetwratten vaak niet  helpt en dat je bij de andere plekken veel geduld moet hebben en vaak moet terugkomen, bovendien is de behandeling pijnlijk.

Er zijn een aantal zelfzorg adviezen die redelijk effectief zijn, minder pijnlijk en minder belastend.

De meest gangbare theorie is dat een wrat wordt opgeruimd door de eigen afweer (het is tenslotte een virus) wordt opgeruimd en dat die afweer wordt gestimuleerd door de wrat te irriteren. En dit irriteren gebeurt niet allen met stikstof, maar ook met zalf, mierenzuur en schuren.

 

Op dit moment adviseren we de volgende behandelingen:

 

Optie 1: Dagelijks insmeren met salicylzuurzalf 40%, afdekken met een pleister.

Dit gedurende maximaal 12 weken, de huid rondom de wrat kan wit verkleuren en verweken. Ook de wrat hoort week te worden en weke delen dienen verwijderd te worden. De zalf kan een blekend effect hebben op kleding en beddengoed.

of

Optie 2: Vriezen met stikstof, elke 2 weken herhalen tot de wrat weg is. Er kan blaarvorming optreden. Bij de handwratten meer effectief dan bij de voetwratten. Voor het vriezen moet u een afspraak maken bij de assistente

Bij zeer hardnekkige wratten kunnen deze behandelingen gecombineerd worden.

of

Optie 3: Mierenzuur aanbrengen, 3 keer per week op de wrat, de omgevende gezonde huid afdekken met wat vaseline, na behandeling de wrat bedekken met een pleister of duct-tape. Tussendoor de wrat dagelijks schuren met puimsteen, eeltvijl of schuurpapier. Mierenzuur is verkrijgbaar bij de drogist (o.a. onder de naam Endwarts)

 

Mochten de wratten desondanks niet verdwijnen dan hebben we nog een aantal mogelijkheden in de praktijk, maar daarvoor dient u eerst een afspraak te maken. Het kan dan gaan om curetteren (wegsnijden), cautheriseren (wegbranden) of het aanbrengen van een creme met 5-fluorouracil.

 

     

Translate »

Onze WebApp

Door onze WebApp heeft u altijd inzicht in uw eigen medische gegevens: bekijk bloeduitslagen en specialistenbrieven, lees wat uw huisarts u heeft geadviseerd. Daarnaast kunt u herhaalmedicatie bestellen, een afspraak plannen of om een e-mailconsult vragen.

Wij nemen nieuwe patiënten aan

Schrijf u in via het formulier

Wij zijn open voor nieuwe inschrijvingen. Vul met formulier volledig in. U ontvangt binnen 72 uur een bevestiging van onze praktijk per mail. 

Heeft u nog verdere vragen? Dan kunt u een telefonische terugbelafspraak maken. 

Neem hiervoor contact op met onze doktersassistente.

Uitslagen onderzoek

Via Mijn Medisch Dossier is het mogelijk om inzage in uw medisch dossier te verkrijgen. Het is mogelijk om inzicht te verkrijgen in onderstaande punten:

  • Laboratoriumuitslagen (overzicht van metingen die uw zorgverlener met u heeft gedeeld)
  • Lichamelijk onderzoek (de diagnostische waarden: bloeddruk, lengte en gewicht)
  • Toegangslogboek (overzicht van wie er inzage heeft in uw medisch dossier)
  • Verslaglegging (per onderwerp de voorlopige conclusie en gemaakte afspraken (E&P regels)
  • Overgevoeligheden en bijzonderheden
  • Mijn documenten (in- en uitgaande correspondentie, bijvoorbeeld verwijsbrieven)
  • Actueel medicatieoverzicht

Vraag stellen / E-Consult

Bij minder dringende klachten kunt ons een e-Consult sturen. Onze praktijk beantwoord uw vraag dan meestal binnen 48h. Omdat u niet belt scheelt dit ons inkomende telefoontjes en helpt dit ons om drukte te spreiden.

Nog geen account?

Neem contact op met de doktersassistente of klik op de knop

Toch liever telefonisch?

Herhaalmedicatie

U kunt via deze website uw eigen chronisch actieve medicatie herhalen. Als u langere tijd één of meerdere medicijnen gebruikt, heeft de apotheek speciaal voor u een gratis service: zij zorgen ervoor dat uw medicijnen op een vooraf afgesproken tijdstip klaar staan. 

Dossier inzage

Uw huisarts zet alle informatie over uw gezondheid in de computer. Dat heet een medisch dossier. De huisarts zet er bijvoorbeeld in welke ziektes u heeft, welke onderzoeken en behandelingen u heeft gehad en welke medicijnen u gebruikt. Zo staan uw medische gegevens allemaal bij elkaar.

Gegevensuitwisseling

Hoe werkt het Landelijk Schakelpunt?

Je (huis)arts en je apotheken kunnen hun computer aansluiten op het Landelijk Schakelpunt (LSP). Via het LSP kunnen ze jouw belangrijkste medische gegevens delen. Een andere zorgverlener kan die medische gegevens bekijken. In onderstaande video wordt kort uitgelegd hoe het LSP werkt als je op de huisartsenpost komt.

Heb ik wel een afspraak nodig?

Liever telefonisch?

Herhaalrecept Bestellen

1
Uw gegevens
2
Gegevens Apotheek
3
Medicijnen
4
Last Page
Laten Bezorgen? *
Medicijnen
Call Now Button Ga naar de inhoud